Prinsjesdag 2020

25/01/2022 Geplaatst in: Nieuws

Gisteren heeft Minister Hoekstra van Financiën heeft de Miljoenennota en de Rijksbegroting 2021 aangeboden aan de Tweede kamer. Lees hier meer over de boodschap en de plannen van het kabinet.

Gisteren heeft Minister Hoekstra van Financiën heeft de Miljoenennota en de Rijksbegroting 2021 aangeboden aan de Tweede kamer.

Algemene boodschap van Prinsjesdag 2020

De algemene boodschap op Prinsjesdag was dat het Coronavirus enorme wereldwijde gezondheids- en economische crisis heeft veroorzaakt, zo ook in Nederland. Nu een deel van de contactbeperkingen is opgeheven, is de economie deels teruggeveerd. Nederland doet het zelfs iets minder slecht dan veel andere landen. Ondanks dat Nederland het relatief goed doet in vergelijking met het buitenland, is de schade fors en moet deze zich nog grotendeels manifesteren: om hun continuïteit te waarborgen, zijn veel bedrijven alsnog aan het saneren en reorganiseren. De verwachting is dat komende tijd het aantal faillissementen toe zal nemen en dat de werkloosheid verder oploopt. Dat betekent ook schade aan menselijk en immaterieel kapitaal. De verwachting van het Centraal Planbureau (CPB) is dat de Nederlandse economie over heel 2020 gemiddeld uitkomt op een ongekende krimp van 5%. In feite zitten alle relevante onderdelen van de economie, op de overheid na, in de min. De wereldwijde recessie zorgt voor een sterke afname van de export (-5%), de consumptie gaat door lockdowns en verminderd vertrouwen onderuit (-6%) en de investeringen dalen zelfs met maar liefst 8%.

De coronacrisis zal ook in 2021 veel extra blijven vragen van de zorgsector. In 2020 en 2021 maakt het kabinet € 6,7 miljard extra vrij voor crisismaatregelen. Er komt onder meer € 300 miljoen beschikbaar voor testcapaciteit. En € 305 miljoen voor extra IC-capaciteit.

Enkele algemene plannen van het kabinet voor 2021 kort samengevat

Enkele branche gerelateerde plannen van het kabinet voor 2021 kort samengevat