Daarnaast kunnen allerlei externe partijen zoals brandweer, gemeenten en leveranciers ook hun eigen (afwijkende/aanvullende) eisen stellen. Het gevolg hiervan is dat er onduidelijkheid ontstaat, er geen uniformiteit is en, het allerbelangrijkste, dit ten koste gaat van de gewenste brandveiligheid.
Binnen de organisaties met meerdere locaties in eigendom/gebruik is het daarom van essentieel belang om alle relevante uitgangspunten vast te leggen in een beleidsplan. Dit kan in een vorm van een integraal beleidsplan waarin de bouwkundige, installatietechnische en organisatorische maatregelen worden vastgelegd. De afspraken aangaande de inrichting van de organisatorische maatregelen kunnen ook in een afzonderlijk BHV-beleidsplan worden opgenomen.
Het belang van een BHV-beleidsplan
Ten behoeve van kwaliteit en uniformiteit van de bedrijfshulpverleningsorganisatie (BHV-organisatie) is het van groot belang om alle eisen, afspraken en kaders omtrent de inrichting van de bedrijfshulpverlening (BHV) vast te leggen in een beleidsplan. Dit beleidsplan dient te worden vastgesteld (bijvoorbeeld door Raad van Bestuur) waarna het van toepassing is op alle locaties welke in eigendom of gebruik zijn van de werkgever.
Een BHV-beleidsplan dient ook als basis voor de bedrijfsnood-/ontruimingsplannen binnen de afzonderlijke locaties met als doel om de BHV-organisatie zoveel als mogelijk op basis van dezelfde uitgangspunten in te richten, uiteraard rekening houdend met de locatie specifieke aandachtspunten (maatwerk). BHV-organisaties binnen alle locaties krijgen hiermee als het ware weloverwogen richtlijnen en handvaten om de toegewezen taken (wettelijk en bovenwettelijk zoals uitgeschreven in het beleidsplan) naar behoren te kunnen uitvoeren.
Daarnaast schept een beleidsplan duidelijkheid over de wijze waarop en door wie de BHV-organisatie gefaciliteerd moet worden om de beleidsuitgangspunten op locatieniveau te realiseren. Denk hierbij aan scholing, training en het beschikbaar stellen van middelen (brandblussers, veiligheidshesjes, portofoons etc.).
Inhoud van het BHV-beleidsplan
Bij het opstellen van een BHV-beleidsplan is het in eerste instantie belangrijk om een ambitieniveau vast te stellen. Zo kan een organisatie er bijvoorbeeld voor kiezen om het voldoen aan de wet- en regelgeving als basis uitgangspunt aan te houden met een aantal aanvullende bovenwettelijke maatregelen. Een adviseur kan hierbij duidelijkheid bieden, verschillende opties bespreken en de financiële consequenties doorrekenen.
Lees verder via: bvmgroepnederland.nl.