Gisteravond kondigden minister-president Mark Rutte en Hugo de Jonge strengere maatregelen aan. Het aantal besmettingen neemt toe, en dat moet keren. Het Nederlands Instituut voor bedrijfshulpverlening (NIBHV), Het Oranje Kruis, het Rode Kruis, de Nederlandse Reanimatie Raad (NRR) en de Branchevereniging Bedrijfshulpverlening Nederland (BVBN) hebben overleg gehad wat dit betekent voor de praktijkcursussen. Zij zijn overeengekomen dat binnen de richtlijnen van het RIVM en de toegestane samenkomst van 30 personen, de cursussen en opleidingen wel door kunnen gaan.
Voor bedrijven en organisaties is het van cruciaal belang dat personeel bij incidenten eerste hulp kan verlenen en kan handelen bij een brand en/of ontruiming. Dit helpt bedrijven om letsel en schade te beperken en zo de bedrijfscontinuïteit te borgen. Ook voldoen ze daarmee aan de wet en aan eisen van verzekeraars. Ook burgerhulpverleners en willekeurige omstanders vervullen een belangrijke en soms levensreddende rol bij incidenten. BHV-, EHBO- en reanimatiecursussen zijn dan ook noodzakelijk voor de continuering van dagelijkse werkzaamheden binnen instellingen, bedrijven en andere organisaties.
Door cursussen in aangepaste vorm aan te bieden, kunnen bedrijven en organisaties een veilige werkomgeving met geoefende hulpverleners in stand houden.
Verder sluiten wij aan bij het dringend advies mondkapjes in te voeren. Deze moeten op tijdens het bewegen en tijdens het oefenen. Deze kunnen afgedaan worden wanneer men zit. De mondkapjes kunnen ook af bij de reanimatie oefening.
Naar verwachting zal de wettelijke verplichting niet lang uitblijven.
Daarvoor verwijzen de partijen naar het gezamenlijk protocol en sluiten aan bij de oproep om verantwoordelijkheid te nemen en te zorgen dat alle voorwaarden aanwezig zijn voor naleving van de regels. Zodra de wetgeving omtrent het gebruik van mondkapjes rond is, passen wij hier het gezamenlijk protocol op aan.